Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Jaký je rozdíl mezi kávou Arabica a Robusta?

Jaký je rozdíl mezi kávou Arabica a Robusta?


Arabica a Robusta jsou dvě nejznámější odrůdy kávových zrn, které se odlišují v mnoha ohledech. První rozdíl je v chuti jako takové, přičemž Arabica, která tvoří přibližně 60 až 70 procent světové produkce kávy, má jemnější a komplexnější chuť s různými ovocnými a kyselými tóny. Kdežto Robusta je známá silnější a hořkou chutí s oříškovými až zemitými podtóny. Obsahuje i více kofeinu, což má vliv na hořkost a intenzitu chuťového zážitku.

Další rozdíly mezi Arabicou a Robustou

Arabica a Robusta se od sebe odlišují i v podmínkách pěstování a náročnosti kultivace. Arabica je totiž náročnější na podmínky prostředí a roste zejména ve vyšších nadmořských výškách s mírným klimatem. Vyžaduje více péče a je náchylnější na škůdce, a proto je i dražší.

Zrnka Arabiky (vlevo) jsou spíše oválná, zrnka Robusty jsou kulatější.
Zrnka Arabiky (vlevo) jsou spíše oválná, zrnka Robusty jsou kulatější.

Pokud máte pákový kávovar a uděláte si espresso z kávy Arabica, pak specifickou chuť ucítíte nejlépe. Robusta je zase méně náročná a roste v nižších nadmořských výškách.

Vzhledem k tomu, že je odolnější vůči chorobám a nepříznivým podmínkám, je levnější než Arabica. Příprava kávy je však v obou případech stejná.

Arabica neobsahuje tolik kofeinu

Samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že Arabica a Robusta se liší i v chemickém složení. Arabica obsahuje méně kofeinu (asi 1,5 %), zatímco Robusta má kofeinu více (2,7 %).

Obsah cukrů je u Robusty nižší, a proto není tak sladká a jemná jako Arabica. Rozdíly v chemickém složení ovlivňují nejen chuť, ale i aroma a konzistenci kávy. Tyto vlastnosti určují, jaký druh kávy je vhodný pro různé způsoby přípravy a jakou roli hrají v kávových směsích.

Například Robusta je často používána v espresso směsích pro vytvoření bohaté, krémové pěny.

Pořiďte si konečně automatický kávovar a otestujte různé druhy kávy. Určitě najdete takovou, která vám zachutná po všech stránkách.