Jaký je rozdíl mezi kávou Arabica a Robusta?
- 7 srpna, 2024
- Zprávy ze světa kávy
Arabica a Robusta jsou dvě nejznámější odrůdy kávových zrn, které se odlišují v mnoha ohledech. První rozdíl je v chuti jako takové, přičemž Arabica, která tvoří přibližně 60 až 70 procent světové produkce kávy, má jemnější a komplexnější chuť s různými ovocnými a kyselými tóny. Kdežto Robusta je známá silnější a hořkou chutí s oříškovými až zemitými podtóny. Obsahuje i více kofeinu, což má vliv na hořkost a intenzitu chuťového zážitku.
Další rozdíly mezi Arabicou a Robustou
Arabica a Robusta se od sebe odlišují i v podmínkách pěstování a náročnosti kultivace. Arabica je totiž náročnější na podmínky prostředí a roste zejména ve vyšších nadmořských výškách s mírným klimatem. Vyžaduje více péče a je náchylnější na škůdce, a proto je i dražší.
Pokud máte pákový kávovar a uděláte si espresso z kávy Arabica, pak specifickou chuť ucítíte nejlépe. Robusta je zase méně náročná a roste v nižších nadmořských výškách.
Vzhledem k tomu, že je odolnější vůči chorobám a nepříznivým podmínkám, je levnější než Arabica. Příprava kávy je však v obou případech stejná.
Arabica neobsahuje tolik kofeinu
Samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že Arabica a Robusta se liší i v chemickém složení. Arabica obsahuje méně kofeinu (asi 1,5 %), zatímco Robusta má kofeinu více (2,7 %).
Obsah cukrů je u Robusty nižší, a proto není tak sladká a jemná jako Arabica. Rozdíly v chemickém složení ovlivňují nejen chuť, ale i aroma a konzistenci kávy. Tyto vlastnosti určují, jaký druh kávy je vhodný pro různé způsoby přípravy a jakou roli hrají v kávových směsích.
Například Robusta je často používána v espresso směsích pro vytvoření bohaté, krémové pěny.
Pořiďte si konečně automatický kávovar a otestujte různé druhy kávy. Určitě najdete takovou, která vám zachutná po všech stránkách.