Zodpovědné a etické pěstování aneb jak poznat udržitelnou kávu?
- 16 ledna, 2025
- Zprávy ze světa kávy
Káva je pro mnohé z nás nedílnou součástí každodenního života. Avšak za každým voňavým šálkem povzbuzujícího nápoje stojí složité ekologické a sociální souvislosti. Hlavním problémem je samotné pěstování kávy, kdy se kvůli masové produkci kácí pralesy a používají pesticidy i jiné škodlivé látky. Můžeme si tedy, pokud nám záleží na životním prostředí, vůbec vychutnat kávu bez výčitek?
Udržitelná káva? Stačí mít otevřené oči!
Samozřejmě, že existují i takoví pěstitelé, kterým není životní prostředí lhostejné. Jedná se většinou o menší značky, za jejichž zrna si trochu připlatíte. Identifikujete je snadno, stačí jen číst popisky produktu, a hlavně sledovat certifikace.
Jamile na pytlíčku či plechovce uvidíte označení Fair Trade, Rainforest Alliance nebo Organic, můžete po kávě s klidným svědomím sáhnout. Udržitelná káva se zaměřuje na etické pěstování a obchodování, takže chrání nejen ekosystém, ale také zajišťuje farmářům spravedlivou odměnu za jejich práci.
Co můžete sami udělat pro ochranu životního prostředí?
Pěstování a pražení kávy sice neovlivníte, ale můžete omezit vlastní spotřebu, a hlavně dále nezatěžovat životní prostředí jednorázovými obaly.
Jestli si rádi dáváte kávu „na cestu“, nebo si ji kupujete v práci v automatu, noste si s sebou vlastní hrnek.
Snadno seženete i větší uzavíratelné nádoby, které udrží kávu teplou, a kovová brčka. V kavárně i doma se snažte třídit odpad.
Všechno má své využití
Pokud máte doma například pákový kávovar s mlýnkem a rádi si kávu připravujete sami, nejspíš vám pak zbyde tzv. lógr. I ten můžete zužitkovat, takže vám kávová zrna poslouží hned dvakrát. Lógr můžete použít například jako hnojivo pro rostliny, nebo si z něj vytvoříte skvělý kávový peeling.
A jestli si domů kupujete velké množství kávy, hledejte u lokálních dodavatelů, řada z nich vám zrna doručí bez obalu nebo ve vratné dóze. Udržitelněji to zkrátka jde!