Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Vzduchotěsná dóza na kávu

6 tipů, jak skladovat kávu, aby zůstala čerstvá


Jak se bránit tomu, aby káva, kterou máte doma, nevyčichla? Má být v původním obalu nebo je lepší dóza na kávu? A má být ve spížce, ledničce nebo v mrazničce? Následujících 6 tipů Vám pomůže zorientovat se v problematice skladování kávy na výbornou.

1. Pohlídejte si, kdy byla kávy pražena

Chuťové vlastnosti má káva díky olejům, které se v zrnkách nacházejí. Jsou to právě tyto oleje, jež kávě propůjčují onu charakteristickou chuť. Při pražení se uvolňují, aby se velice rychle začaly rozpadat.

Káva by tedy měla být vždy čerstvě napražená – ideální šálek kávy dostanete, pokud melete kávu upraženou maximálně před čtrnácti dny. Zrnková káva by se tedy u Vás moc dlouho ohřát neměla. Kupujte jí proto pouze tolik, kolik jste schopni spotřebovat maximálně do týdne.

Vzduchotěsná dóza na kávu
Neprůhledná a vzduchotěsná dóza na kávu

Mějte rovněž na paměti, že káva byla upražena již nějakou dobu předtím, než jste ji v kavárně/obchodě/pražírně koupili. Pohlídejte si proto vždy datum pražení na etiketě. To tam ale nenajdete vždy – běžné obchody většinou uvádí pouze datum expirace, kvalitní pražírna však datum pražení mít uvedeno bude.

2. Nekupujte již namletou kávu

Nic neurychlí rozpad chuti kávy tak, jako její namletí. Kupujte tedy kávu zrnkovou a melte ji až doma. Pro mletí kávy můžete využít mechanický nebo elektrický mlýnek. Pokud kvůli pohodlí kávu mlít nechcete, dodržujte alespoň všechny následující tipy.

3. Dóza na kávu nebo původní obal?

Zamezte přístup vzduchu, světla a vlhkosti. Pokud máte možnost, kupujte kávu v hermeticky uzavřených sáčcích nebo vakuových obalech. Kávu tak ochráníte před vzduchem a vlhkostí, které výrazně zvyšují rychlost „vyčpění“ kávy. Pokud nechcete kávu pokaždé vytahovat ze sáčku, dóza na kávu je ideální volbou. Tedy pokud je neprůhledná a s poctivým uzávěrem. Vyhněte se sklu.

Skleněné dózy možná dobře vypadají, ale propouštějí sluneční světlo ke kávě, která tím trpí. Existují dokonce i nádoby, které vytvoří vakuum při každém zavření. Tyto dózy ovšem potřebují baterky a nejsou zrovna levné, DeLonghi DECC 500 stojí více než 1000 Kč. Existují i nádoby, jejichž uzávěr vysaje vzduch a ještě se přizpůsobí obsahu.

4. Vyberte správnou velikost nádoby

Vzduch, který v poloprázdné (byť vzduchotěsné) dóze s kávou zbude, může napáchat škodu na její chuti. Vybírejte proto nádobu tak, aby její objem co možná nejvíce korespondoval s objemem kávy, kterou do nádoby nasypete. Nejčastěji se setkáte s dózami o objemech 250 a 500 gramů.

5. Nepřesypávat

Pokud kávu koupíte ve správném balení, není důvod ji přesypávat do jiné nádoby. Balení by mělo být pro skladování kávy upraveno, tedy neprůhledné a vzduchotěsné.

Některé pražírny zasílají kávu ve speciálním obalu s jednostranně propustným ventilem. Ten umožňuje, aby se mohly plyny, uvolňující se z kávy po pražení, dostat ven. Žádný vzduch ale nepropustí dovnitř. V takovémto balení může káva přežít čerstvá i několik měsíců.

Stejná pravidla platí i o uchovávání kávových zrnek (pokud se tedy nejedná o ještě nepraženou zelenou kávu, která není tolik citlivá).

6. Žádná lednice, pouze mraznička

Rozšířený mýtus – káva zůstane zaručeně čerstvá, pokud ji dáme do lednice. Není tomu tak! Je to vlastně právě naopak – jak je psáno výše, vlhkost a káva k sobě prostě nepatří. Při každém otevření lednice se totiž na dóze kondenzuje vlhkost, která (pronikne-li ke kávě), může znehodnotit její chuť.

Pokud plánujete kávu skladovat delší dobu, můžete využít mrazničku. Balení ale nejprve vložte do igelitového pytlíku. Zpět do mrazáku zbylou kávu ale již nevracejte, opětovným zmrazením by chuť vzala za své. Možná Vás překvapí, že kávu nemusíte před mletím rozmrazovat.

Podtrženo sečteno

Skladování kávy není nic složitého, stačí dodržet tyto základní body:

  1. Pohlídejte si datum pražení.
  2. Melte kávu až doma.
  3. Zamezte k ní přístup vzduchu, vlhkosti a světlu (ideálním řešením je neprůhledná dóza na kávu).
  4. Zbytečně kávu nepřesypávejte, pokud jste ji koupili ve správném obalu.
Vybrat vakuovou dózu